Vreemdgaan met een ander bed

Veel mensen herkennen het, vaak slaap je niet goed een eerste nacht in een vreemd bed. Is het de vervelende mug in je hotelkamer? De te harde bedden? De te grote kussens? Of een snurkende buurman?

Uit Amerikaans onderzoek uit 2016 blijkt dat onze hersenen in een vreemde omgeving maar half slapen; het zogenaamde “First Night Effect”. Het vermoeden is dat dit een overlevingstactiek is. Je weet nooit wat er kan gebeuren in een vreemde omgeving en als er een hersenhelft wakker blijft, kan je sneller reageren op mogelijk gevaarlijke situaties. Dit zit gewoon in ons lichaam geprogrammeerd, mooi toch? Bij dolfijnen werkt het altijd zo: zij slapen altijd met maar één hersenhelft tegelijkertijd.

Je gaat natuurlijk op vakantie voor de ontspanning. Maar op vakantie gaan, geeft ook een bepaalde spanning en stress. Van te voren nog even snel je paspoort verlengen, de huisdieren naar de opvang brengen, iemand regelen die de plantjes water geeft, de reis zelf, de files of de lange rijen bij de douane. Stress en slapen gaan niet goed samen. Dit samen met onregelmatig slapen zijn belangrijke redenen waarom we op vakantie wat slechter slapen dan thuis.

Slaaptips voor op vakantie

Om ook op vakantie te slapen als een roosje, hebben wij wat simpele en handige tips:

  • Neem je eigen hoofdkussen mee op reis, dat voelt helemaal vertrouwd. Topsporters doen het ook!
  • Zorg dat je tijd neemt om te ontspannen, je bent tenslotte op vakantie.
  • Probeer zo snel mogelijk weer een goed dag en nachtritme aan te houden; een ochtendwandeling langs het strand kan wonderen doen.

Tips voor een jetlag

Op vakantie naar een verre exotische bestemming, heerlijk! Alleen jammer van die lange reis en de jetlag, maar wat is eigenlijk een jetlag en wat kan je er aan doen?

Wat is een jetlag?

Je vakantie staat voor de deur en als je gaat vliegen naar een andere tijdszone, heb je vaak te maken met een jetlag. Bij een jetlag raakt je biologische klok zwaar verstoord. Deze klok bevindt zich in de hersenen en zorgt er voor dat je elke dag rond de zelfde tijd honger krijgt, een verloop in je lichaamstemperatuur hebt, maar ook dat je moe en weer wakker wordt. Je biologische klok heeft een vast ritme van ongeveer 24 uur.

Wanneer je terugkomt van vakantie of juist aankomt op je vakantiebestemming kan het bijvoorbeeld zijn dat je overdag amper wakker kan blijven en midden in de nacht juist ontzettende honger krijgt.

Wanneer je bent geland, kan je vrij eenvoudig je horloge verzetten, maar je biologische klok laat zich veel minder gemakkelijk verzetten. Gemiddeld hebben we per uur tijdsverschil, een dag nodig om aan te passen. Hoe lastig dat gaat is voor iedereen verschillend, maar je kan er altijd wat aan doen. Ontdek hieronder tips om je jetlag te trotseren!

Presteren en jetlag

Topsporters hebben vaak te maken met een jetlag. Veel internationale wedstrijden en trainingskampen bevinden zich over de hele wereld. Zij reizen dan ook het liefst al weken van te voren naar wedstrijden om alvast te acclimatiseren.

Uit een gepubliceerd onderzoek in 2013 onder Amerikaanse football spelers bleek dat de ploegen van de Westkust 2 keer zo vaak wonnen als ploegen van de Oostkust, dit heeft mede te maken met het effect van een jetlag.
Je beste fysieke prestatie lever je namelijk tussen 17.00 uur en 19.00 uur, dit wordt bepaald door je biologische klok. De meeste football wedstrijden worden gespeeld tussen 20.00 uur en 22.00 uur en het gemiddelde tijdsverschil tussen de West- en de Oostkust is zo’n 3 uur.

Dus wanneer de spelers van de Westkust een uitwedstrijd hebben in de Oostkust, spelen ze de wedstrijd volgens hun biologische klok ergens tussen 17.00 uur en 19.00 uur, een ideale tijd voor het leveren van een fysieke prestatie. Wanneer de spelers van de Oostkust een uitwedstrijd hebben in de Westkust, spelen ze de wedstrijd volgens hun biologische klok ergens tussen 23.00 uur en 01.00 uur, eigenlijk bedtijd dus.

 

Aanbevolen bedrijven

Zetels kiezen

Waarom kiezen voor De Rore?

Unieke aanpak door verkoop van eigen merk en bekende designmerken
Deskundig advies en kwaliteitsvolle service
50 jaar ervaring en vakmanschap
Goed ergonomisch zitcomfort aangepast aan uw wensen
Duurzame kwaliteit tegen een correcte prijs

 

Natuzzi zetels modellen

Natuzzi zetels en salons kan u terug vinden in het ruim assortiment van Meubelen Torrekens. Kom langs en verwen jezelf met hoogwaardige materialen en duurzaamheid

Camerabewaking  online

Camerabewaking beschermt jouw woning of handelspand tegen inbraak en diefstal. Installeer een bewakingscamera op strategische plaatsen. Een derde oog, preventief en regressief. Wij installeren verschillende merken beveiligingscamera’s. Ze zijn allemaal getest op duurzaamheid en beeldkwaliteit, jouw garantie op meer gemoedsrust.